Maart/april: het gazon komt uit de winterslaap

Gazon

Dichte pollen mos overwoekeren het gras, waardoor je gazon meer op een ‘mosgazon’ gaat lijken. Het gras ziet dan geel en bleek en op andere plaatsen donkerder groen. In het gazon zitten dan afgestorven stukken gras en maairesten. Dit verstikt het gazon. De ‘viltlaag’ moet verwijderd worden door het gazon te verticuteren. Eventueel kan het gazon vooraf nog een mosbehandeling onder gaan. Hierdoor krijgt het gras weer ruimte en lucht om te groeien. Bezaai de kale plekken en bemest het aansluitend. De beste resultaten worden bereikt met gazonmest die een langdurige, gecontroleerde werking heeft; de zogenaamde organische meststof.

 

 

Gazon onderhoud

Wilt u deze zomer een mooi gazon? Dan is het belangrijk om deze maanden extra aandacht aan het gazon te geven.

 

Verticuteren

Om te beginnen zijn deze maanden geschikt om te verticuteren. Met een verticuteerhark trekt u alle mos, afgestorven gras en maairesten van tussen het gras uit. Daarnaast brengt het ook lucht in het gazon.

 

Onkruidsteken

Zit er groot onkruid (bijvoorbeeld de paardebloem) in het gazon, gebruik dan een onkruidsteker. Met deze onkruidsteker kan de plant inclusief de wortel uit het gazon gehaald worden. Dit voorkomt dat de plant zich gaat verspreiden in het gazon de komende periode.

 

Bemesting

Voor een gelijk matige groei van uw gazon, is bemesting belangrijk. De wortelgroei wordt gestimuleerd en hierdoor wordt het gazon steviger, groener en voller. Mossen krijgen hierdoor ook minder kans om te ontwikkelen.

 

Kanten steken

Om te voorkomen dat gras steeds verder de borders opgroeit is het handig de graskanten af te steken met een kantsteker. Op deze manier komt de vorm van de borders mooier tot hun recht.

Onze tuinen
Modern, landelijk...