Hortensia’s

Hortensia’s, wie kent ze niet. Prachtige roze bloemen, de spierwitte ‘Annabelle’ of de groen witte ‘Limelight’. De fleurige en veelal mooi gekleurde bloemen trekt de aandacht van iedere voorbijganger. Van klimplanten tot boerenhortensia’s, door de vele soorten en variëteiten is er voor wat wils…

 

Hortensia’s kunnen in een paar verschillende groepen verdeeld worden. De meest bekende zijn: ‘Annabelle’, klimhortensia, gewone of boerenhortensia, pluimhortensia of schapenkop en de eikenblad hortensia.

 

De ‘Annabelle’ heeft opvallende grote, witte bloemen die deze hortensia herkenbaar maken. Zijn opvallende en uitbundige bloei is tevens zijn nadeel; bij regen kan hij door het grote gewicht topzwaar worden en gaan hangen. Door de ‘Annabelle’ in grote groepen te plaatsen, krijg hij extra steun en stevigheid, en krijgt hij de uitstraling die verwacht mag worden van de ‘Annabelle’

 

De klimhortensia is een mooie bloeier voor een muur of schutting. Door zijn grote bloemen en sterke groei, kan hij een hele muur bekleden. Plant hem het liefst op muur of schutting op het oosten of noorden.

 

De schapenkoppen of pluimhortensia’s zijn er in veel verschillende soorten, die zelfs in de wintermaanden prachtig blijft staan. Door vakkundige snoei blijft hij ongeveer 120cm. Een voorbeeld is de Hydrangea paniculata ‘Limelight’.

 

De boerenhortensia is de meest bekende hortensia. De meerjarige hortensia, die met bolvormige en schermbloemen bloeit, bloeit op knoppen die vorig jaar zijn aangemaakt. Helemaal terug snoeien van de plant zou betekenen dat hij niet gaat bloeien. Een voorbeeld is de Hydrangea ‘AlphenGluhen’ en de Hydrangea ‘Soeur Therese’

 

Het blad van de eikenbladhortensia lijkt op die van een eik.. Het blad verkleurt naar rood in de herfst.  Deze hortensia, voor de halfschaduw, kan een hoogte bereiken van ongeveer 150cm.

 

Door veel mensen worden de bloemtrossen van hun hortensia’s in het najaar afgeknipt, want ze zijn uitgebloeid. Dit is erg jammer,  de bloemtrossen hebben namelijk ook in de winter sierwaarde. Tevens zorgen de bloemtrossen voor de winterbescherming van de plant.

 

Standplaats

De meeste hortensia’s vragen voedselrijke, lichtzure grond, die veel voedingsstoffen bevatten. Het liefst staan de hortensia’s in de zon of halfschaduw. Als ze in de volle zon staan, moet de grond wel voldoende vochtig blijven, anders kunnen ze hun bladeren laten hangen. De bloemkleur van sommige hortensia’s kan veranderen (blauw naar roze, hier zijn meststoffen voor)

 

Snoei

 

Door te snoeien, blijft de plant zijn er energie in de nieuwe takken en bloemen steken. Maar een goed evenwicht is belangrijk, want bij te forse snoei vormt de plant nieuwe, maar scheuten zonder bloemen. Toch word er niet in de herfst gesnoeid, maar in het voorjaar. Dat komt door de takstructuur, die eerder kurkachtig dan houtig is. Hortensiatakken slaan er vocht in op dat ’s winters bevriest. Als je ze in de herfst zou snoeien, vriezen de snijwonden in, zodat u de takken met bloemknoppen en al om zeep helpt. Ter bescherming van de planten laten we daarom de oude bloemen zitten en knippen we ze er pas in het voorjaar af, zodra de ergste nachtvorst achter de rug is. Als de sapstromen op gang komen, gaan de nieuwe knoppen open en zorgen voor prachtige bloemen.

 

 

Richt je bij de boeren hortensia op de oude bloemen van vorig jaar; haal die weg met een stukje steel eraan. Snoei aansluitend uit stekende takken rondom weg. Verwijder ook de slappe, dunne takken aan de basis en enkele  oudere takken, allemaal zo dicht mogelijk bij de grond, dat bevordert nieuwe aanwas. Jonge scheuten groeien twee tot drie jaar door en dragen de toekomstige bloemen. Houd als richtlijn 1/3 van de plant per jaar.

 

De pluimhortensia word in maart tot 30cm boven de grond gesnoeid, waarna hij weer uitgroeit tot ongeveer 120cm.

 

Bij de klimhortensia zo min mogelijk snoeien, enkel begeleiden. Mocht de plant te groot word dan kan hij flink terug gesnoeid worden, hij zal eerst minder gaan bloeien.

 

De eikenblad hortensia zo weinig mogelijk snoeien. Door te snoei word wel de groei bevordert, maar niet de bloei. Dit omdat de nieuwe bloemknoppen zijn gevormd onder de oude uitgebloeide bloemen. Als deze worden verwijderd, word ook de bloei voor komend seizoen verwijderd. Verwijder dus hoofdzakelijk zwakke en dode takken tot vlak boven de grond.

 

De ‘Annabelle’ word sterk terug gesnoeid in het voorjaar. Dit kan tot 10 cm boven de grond, maar laat altijd een paar mooie en sterke takken staan voor de extra steun tegen uitzakken.

Onze tuinen
Modern, landelijk...